Zakaj Facebook napačno beleži vaše konverzije?

Facebook oglaševanje

Zakaj Facebook napačno beleži vaše konverzije?

Deli blog:

Analiziranje rezultatov oglaševalskih kampanj je ključno, saj se glede na to odločamo, kateri oglaševalski kanali, ciljne skupine in kreative so tiste, ki so za nas najbolj učinkovite in kamor je smiselno vlagati več proračuna za oglaševanje. Poglabljanje v analize posameznih kampanj pa lahko velikokrat odpre dodatna vprašanja, med najpogostejšimi se pojavlja vprašanje o beleženju konverzij na Facebooku. Mnogokrat se namreč zdi, da Facebook napačno beleži število konverzij. V nekaterih primerih sicer gre za dejansko tehnično napako, a je mnogokrat razlog zgolj napačna razlaga analiz in poročil.

V tem članku smo zbrali 5 najpogostejših razlogov, zakaj se beleženje števila konverzij na Facebooku morda zdi napačno.

Facebookovo atribucijsko okno

 
 

Eden izmed najpogostejših razlogov, da se nam zdijo Facebook konverzije napačno beležene, izhaja iz Facebookovega atribucijskega okna in dejstva, da Facebook in Google konverzije beležita različno. Tako lahko iz Facebook analiz vidite drugačne rezultate glede konverzij kot v Google analitiki.

Kaj pa sploh je atribucijsko okno?

Facebookovo atribucijsko okno se nanaša na to, koliko časa po tem, ko je uporabnik prišel v interakcijo z našim oglasom in opravil željeno dejanje, bo Facebook zasluge za to konverzijo pripisal oglasom.

Kot že omenjeno, Facebook in Google različno pripisujeta zasluge oglasom za konverzije. Facebook poroča o konverziji, če obiskovalec klikne na oglas in opravi željeno dejanje v roku 7 dni ali pa vidi oglas in opravi željeno dejanje v roku 1 dneva. Tako lahko nekdo vidi oglas, brez da bi nanj kliknil in v roku 1 dneva vseeno obišče stran in opravi nakup, Facebook pa to beleži kot konverzijo, ki se je zgodila zaradi Facebook oglasa. Google, po drugi strani, pa Facebooku v tem primeru ne bi pripisal enakih zaslug.

Enako velja, če posameznik klikne na Facebook oglas, obišče pristajalno stran, a nakupa v tistem trenutku ne opravi. Nekaj dni kasneje se lahko isti uporabnik vrne na spletno stran (tokrat ne preko Facebook oglasa) in opravi nakup – Facebook bo zasluge za to konverzijo pripisal oglasu, medtem ko Google ne bo in od tod pride do nejasnosti v prikazovanju konverzij.

V oglaševalskem svetu vsekakor obstaja debata o tem, ali je Facebook zares zaslužen za nakupe, ki se zgodijo nekaj dni po tem, ko je posameznik kliknil na oglas. Prav tako je pogosto vprašanje, kako vemo, da je Facebook zares zaslužen za nakup, ki ga je opravil nekdo, ki ni kliknil na oglas, ga je pa sicer videl in nakup opravil v roku 1 dneva.

Sigurno velja, da je klik vreden več kot zgolj ogled, a tudi ogled prispeva svoj delež k temu, da se posameznik odloči za nakup. Poleg oglaševanja je pomembno upoštevati tudi uporabo drugih kanalov, preko katerih komuniciramo z našo ciljno publiko in soprispevajo k temu, da se posameznik odloči za nakup.

Osnovni Facebook Pixel ni nastavljen pravilno

 

Facebook Pixel je sledilna koda, ki jo je potrebno vstaviti v izvorno kodo spletne strani, da lahko spremljamo dejavnost vsakega obiskovalca spletne strani, ko je v interakciji z našim Facebook oglasom. Funkcija Facebook Pixla ni samo sledenje obiskovalcem, temveč tudi vse boljše in boljše poznavanje le teh in ciljanje tistih uporabnikov Facebooka, ki bodo z večjo verjetnostjo naredili željeno dejanje. Če je Facebook Pixel pravilno nastavljen, lahko merimo učinkovitost Facebook oglaševanja in na podlagi informacij, ki nam jih daje, optimiziramo naše kampanje neposredno na konverzije.

 

Če menite, da Facebook napačno beleži vaše konverzije, se lahko zgodi, da ste napačno nastavili Facebook Pixel, kar posledično vodi v napačno beleženje Facebook konverzij in splošne učinkovitosti Facebook oglaševanja. Prvi korak, ki ga tako lahko storite je, da preverite, ali je vaš Facebook Pixel pravilno nastavljen.

Nepravilne nastavitve dogodkov, ki jih beleži Facebook Pixel in konverzij po meri

 

Dogodki, ki jih beleži Facebook Pixel na vaši strani so prav tako odvisni od vaših nastavitev. Če, kot primer, želite preko Facebook oglasov ciljati tiste, ki so pričeli s procesom nakupa v vaši spletni trgovini, niso pa ga dokončali, morate Pixel nastaviti za ta omenjen dogodek, da se bo le ta pravilno beležil. Podobno velja za konverzije po meri.

Brez pravilno nastavljenih konverzij po meri, ne moremo slediti dogodkom po meri, ki jim želimo slediti. Brez konverzij po meri, lahko sledimo samo standardnim dogodkom, kot so nakup, opravljena registracija, pridobljen lead, dodano v košarico in podobno. (*) Ne moremo pa slediti dogodkom, kot so, koliko je bilo nakupov specifičnih produktov in podobno.

Če torej napačno nastavimo dogodek – npr. ogled posamezne pristajalne strani  nastavimo kot nakup, bo Facebook beležil tak ogled kot nakup, kar bo popačilo resnično informacijo o konverzijah. Pri nastavljanju konverzij po meri hitro pride do napak, sploh če nismo že vnaprej jasno definirali dogodkov po meri, ki jim želimo slediti in niso del standardnih dogodkov, ki jih beleži Facebook.

Napačna razlaga rezultatov Facebook oglaševanja

 
 

Ko želimo beležiti število nakupov v naši spletni trgovini, ki jih lahko pripišemo Facebook oglasom, moramo pazljivo interpretirati omenjen rezultat, ki ga prikazuje analiza oglasov. Če smo nakup v Facebook Pixlu opredelili kot standardni dogodek nakupa katerega koli produkta ali pa smo ga definirali kot nakup specifičnega produkta, nam bo glede na to poročilo tudi pokazalo tak rezultat. 

In tukaj se zgodi, da velikokrat »Conversion event« (a.k.a. dogodek konverzije) opredelimo kot standardni dogodek nakupa katerega koli produkta, ko analiziramo rezultate, pa imamo v mislih prodajo specifičnega produkta, ki pa se potem ne sklada z dejanskimi nastavitvami.

Če z miško preletite omenjen rezultat v poročilu, se vam izpišejo informacije o vseh dogodkih, ki ste jim sledili z vašim oglasom in nastavitami Facebook Pixla. Tako lahko hitro preverite, kje se je zataknilo in kaj je potrebno nastaviti drugače, da bo bolje služilo vašim potrebam.

Facebook ne beleži organskih konverzij

 

Facebook beleži dejanja, ki jih je posameznik opravil kot rezultat klika ali ogleda oglasa. Če posameznik oglas vidi, ker ga je nekdo drug delil, pod njim pustil komentar ali kaj podobnega, pa ni bil direktno targetiran z oglasom, a je vseeno opravil nakup, Facebook ne bo beležil tega kot konverzije.

Še z drugimi besedami – če nekdo oglas vidi organsko in ne zato, ker ste plačali, da to osebo Facebook targetira, a ta oseba vseeno opravi nakup, ni del konverzij, ki jih beleži Facebook.

Oglaševalce pa seveda zanima oboje – tako plačljiv kot organski vpliv oglasa.

Kaj lahko vseeno storite?

Lahko uporabite UTM parametre in s tem sledite rezultatom v Google analitiki. V teh rezultatih sicer ne boste mogli razločiti ali gre za organski ali plačljiv doseg, a boste vseeno lahko dobili bolj celostno sliko o konverzijah in učinkovitosti vaših oglasov.

 

Facebook je eden izmed najpopularnejših oglaševalskih kanalov, a zahteva časovni vložek in ustrezno znanje za pravilne nastavitve, optimizacijo in najučinkovitejše sledenje rezultatom, da vemo, kaj za nas deluje in kaj ne. Ker vam želimo prihraniti čas in beljenje glave z vprašanji kot so, zakaj Facebook napačno beleži vaše konverzije, se povežimo in se skupaj lotimo izzivov Facebook oglaševanja.