Ste pripravljeni na Q4 2022?

Marketinška strategija

Ste pripravljeni na Q4 2022?

Deli blog:

Q4 ali zadnje četrtletje, ki traja od oktobra in vse do decembra je v svetu digitalnega marketinga eno izmed najbolj pomembnih obdobij.

V teh mesecih se namreč zvrsti kopica praznikov, ki jim sledi obdobje obdarovanja, kar pa si želijo izkoristiti vsa podjetja, ki na spletu ali v fizičnih trgovinah ponujajo svoje izdelke in storitve. Da bi v polnosti izkoristili potencial, ki ga lahko ima dobra marketinška strategija v zadnjem četrtletju, pa se moramo nanj ustrezno pripraviti.

Zato smo za vas pripravili 5 korakov do uspeha z digitalnim marketingom v omenjenem obdobju.

Ampak najprej…

Zakaj je Q4 posebno obdobje v letu?

Z oktobrom vstopamo v zadnjo četrtino leta, ki se zdi vsako leto bolj intenzivna – ogromni popusti, nakupovalna “norija”, tekmovanja med ponudniki, čigava ponudba je boljša, vse večja konkurenca in višji stroški oglaševanja.

Včasih je bila v tem obdobju najbolj pomembna dobra strategija za prodajo okoli božiča, v zadnjih nekaj letih pa se je situacija popolnoma obrnila. Z začetki v ZDA, sedaj številne praznike, ki predhodijo božiču, v tem obdobju obeležujemo tudi drugod po svetu.

Tako je Q4 postalo najbolj popularno nakupovalno obdobje v letu.

Izven ZDA vrh najbolj popularne nakupovalne sezone v letu predstavlja t.i. črni petek (angl. Black Friday), medtem ko američani v oktobru praznujejo še zahvalni dan (angl. thanksgiving), precej pomemben pa je zanje tudi dan čarovnic (angl. Halloween). V tem obdobju trgovci ponujajo največje akcije in popuste.

Največ prodaje, povezane s črnim petkom se še vedno zgodi na petek, čeprav trgovci pričnejo z akcijami in popusti že prej, podaljšajo pa jih tudi vse do kibernetskega ponedeljka, ko sledi nov val ugodnosti, vezan predvsem na spletno prodajo.

Se sprašujete, zakaj takšna evforija okoli črnega petka?

Obstaja več razlogov. Eden izmed bolj zanimivih je, da lahko podjetja v vikendu, ki se prične s črnim petkom in nadaljuje s kibernetskim ponedeljkom ustvarijo tudi preko 90% mesečnih prihodkov.

To pa ni vse. Kljub temu, da akcije za črni petek potekajo tako v fizičnih trgovinah kot tudi spletnih trgovinah, statistike kažejo, da se je v letu 2020 nakupovanje v fizičnih trgovinah zmanjšalo za 44%.

V letu 2021 se je ta podatek nekoliko izboljšal, še vedno pa je v fizičnih trgovinah nakupovalo okoli 20% manj strank kot pred pandemijo. Spletna prodaja se je v letu 2020 povečala za kar 31% v primerjavi z letom 2019, ta trend pa se je nadaljeval tudi v letu 2021.

Zaradi višanja stroškov življenja in visoke inflacije, bo letošnja praznična sezona verjetno nekoliko drugačna od prejšnjih let, zato je še toliko bolj pomembno, da se tega obdobja lotimo pravočasno, pri načrtovanju ponudb in marketinških aktivnosti pa smo agilni in ustvarjalni ter upoštevamo situacijo na trgu.

Kako se torej pripraviti na letošnjo najbolj popularno nakupovalno sezono?

1. Načrtovanje, načrtovanje, načrtovanje ... Smo omenili načrtovanje?

Načrtovanja vaših marketinških aktivnosti se lotite pravočasno, saj se povečano iskanje ponudb v zvezi s črnim petkom prične že konec oktobra.

Natančno razdelana digitalna marketinška strategija prilagojena za Q4 vam pomaga opredeliti vaše končne cilje in vmesne korake za dosego teh ciljev.

Seveda pa mora biti omenjena strategija ustrezno umeščena v širšo vizijo vašega podjetja – zgolj zato, ker je prodajni potencial v obdobju od oktobra do decembra velik, še ne pomeni, da morate za vsako ceno zniževati ceno vaših izdelkov ali storitev, sploh če menite, da lahko to škodi ugledu vaše znamke.

Vaša ponudba v tem obdobju mora biti torej usklajena v vašo dolgoročnejšo vizijo.

Nekaj glavnih točk, vezanih na načrtovanje:

 Pripravite podroben marketinški koledar za Q4 z vsemi pomembnimi datumi, ki jih ne smete zamuditi

 Natančno opredelite akcijske ponudbe in višino popustov

 V načrtovanje vključite tudi izbiro kanalov za promocijo

 Načrtujte vsebino na družbenih omrežjih – med prazničnim obdobjem je pomembno, da imate pripravljeno veliko vsebine za družbena omrežja, ki ni samo prodajno usmerjena, temveč z njo ozaveščate sledilce o vašem podjetju, blagovni znamki in ustvarjate dodano vrednost

 S promocijo pričnite dovolj zgodaj. Trendi kažejo, da potrošniki pričnejo intenzivneje iskati ponudbe vezane na črni petek že v začetku novembra. Prav tako vse več ponudnikov začenja akcije, vezane na črni petek, zgodaj v novembru ter jih podaljšujejo krepko preko BFCM vikenda (Black Friday, Cyber Monday vikend), ki bo v letu 2022 nastopil od 26.novembra do 29. novembra. Skladno s trendi torej načrtujte tudi podaljšanje akcijskih ponudb za nekaj dni in tako povečajte stopnjo konverzije.

2. Preučite svoje kupce

Raziskave, vezane na črni petek kažejo, da je nakupna namera potrošnikov v tem času izrazito višja kot v drugih obdobjih v letu. Ker pa se tega dejstva zaveda vse več ponudnikov, je posledično konkurenca prav tako visoka, višji pa so lahko tudi stroški oglaševanja.

Zato si je ključno postaviti vprašanje, kdo je vaša ciljna skupina in koga želite nagovoriti z vašimi (plačljivimi) vsebinami?

Zaradi konstantnih sprememb in novih trendov na trgu, se spreminjajo tudi prioritete ljudi, s tem pa tudi njihove nakupne navade.

Tako se lahko zgodi, da obstoječi segmenti strank niso več učinkoviti in bo zato potrebna prevetritev le teh.

Preden pričnete z marketinškimi aktivnostmi je ključno, da vzpostavite prave skupine uporabnikov in premislite o tem, kako jih najbolj učinkovito nagovarjati in zadostiti njihovim potrebam.

3. Vzpostavite učinkovito strategijo targetiranja kupcev

Uporabniki na spletu dandanes uporabljajo več različnih družbenih omrežij in kanalov, kjer jim lahko predstavimo naše rešitve. Zato je pomembno, da svoje marketinške aktivnosti razširimo preko vseh svojih kanalov.

S tem se ne poveča samo verjetnost, da nas kupec opazi in opravi nakup, temveč se gradi tudi prepoznavnost blagovne znamke. Statistike namreč kažejo, da pride kupec v povprečju kar 11x v stik z izdelkom oz. rešitvijo na spletu, preden se odloči za nakup.

Bolj kot kadarkoli je tudi pomembno vlagati v oglaševanje na spletu, ne zgolj čakati na organske klike vaših potencialnih strank, medtem ko brskajo po spletu.

Potrošniki so skozi leta pridobili precej izkušenj s tem, kateri ponudniki so imeli najboljše ponudbe, zato je dobro pozicioniranje in nagovarjanje pravih ciljnih skupin na pravih mestih in ob pravem času ključnega pomena.

Oglaševanje med praznično sezono je ponavadi tudi nekoliko dražje, zato je pomembno, da jasno in natančno opredelite vaše ciljne skupine ter določite cilje za Q4 skozi vašo digitalno marketinško strategijo.

Kako se učinkovito lotiti oglaševanja med praznično sezono?

 Preučite podatke iz prejšnjega leta. Podatki ne lažejo, zato se osredotočite na to, kaj so pokazali v prejšnjem letu v istem obdobju. Vprašajte se, kaj je šlo dobro, katere kampanje so delovale, kateri segmenti so bili učinkoviti, katera sporočila so se izkazala kot najboljša – pomembno je, da temeljito preučite vaše podatke iz lanskega leta in pripravite načrt, kako se boste te sezone lotili letos.

 Pripravite natančno strategijo oglaševanja – določite tako proračun, ki ga boste namenili oglaševanju, določite segmente ciljne publike ter definirajte in preučite kanale, preko katerih jih boste ciljali.

 Določite cilje in KPI-je za vašo praznično oglaševalsko kampanjo

 Izkoristite možnost A/B testiranja kreativ in oglasov, da povečate možnost boljših rezultatov

Poleg oglaševanja na različnih kanalih pa je predvsem za e-commerce podjetja ključen tudi e-mail marketing. Učinkovito zastavljena strategija prazničnih kampanj preko e-maila lahko namreč doprinese tudi več kot 30% celotne prodaje.

4. Pripravite svojo spletno stran na povečan obisk

Eden izmed trendov v digitalnem marketingu je zagotovo tudi vse večja pomembnost dobre uporabniške izkušnje potencialnih kupcev pri odločanju za nakup, le ta pa se nanaša tudi na izkušnje strank na vaši spletni strani.

Zato je ključno, da se pripravite na povečan obisk med praznično sezono in poskrbite za to, da je vaša stran dovolj hitra, kapaciteta vaših serverjev pa dovoljšnja.

Pomembna pa je tudi sama praktičnost vaše spletne strani in trgovine – je navigacija po vaši spletni strani enostavna? Je CTA (call-to-action) jasno in ustrezno prikazan? Ste optimizirali vse korake v vaši spletni trgovini?

Pri spletni prodaji pa se je v zadnjih nekaj letih občutno povečala tudi prodaja preko mobilnih naprav, ne zgolj preko namiznih naprav.

V obdobju črnega petka v letu 2021 se je kar 42% kupcev odločilo za nakup preko mobilne naprave. Zato je ključno, da je vaša spletna stran prijazna tudi mobilnim napravam, saj lahko drugače izgubite precejšnji delež potencialnih kupcev.

5. Optimizirajte pristajalne in produktne strani

V splošnem bi lahko kupce v praznični sezoni, ko veljajo posebne ugodnosti in akcije, razdelili v dve glavni skupini:

 Kupci, ki se v nakupovanje podajajo premišljeno in imajo v mislih točno določen izdelek (ali več le teh), ki ga želijo dobiti po ugodnejši ceni

 Kupci, ki se za nakupe odločajo impulzivno, glede na to, kako dobra je ponudba

Vsem pa je nekako skupno to, da hitijo od ene ponudbe do druge in hitro sprejemajo odločitve.

Zato je ključnega pomena, da so vaši prodajni lijaki (angl. funnels), pripadajoče pristajalne strani (angl. landing pages) in/ali produktne strani temu prilagojene.

Pomembno je, da z besedilom in opisom produkta/storitve/rešitve zajamemo bistvo, izpostavimo ključne prednosti in pomagamo kupcem, da si lažje ustvarijo sliko o tem, kar ponujamo.

Seveda pa pri načrtovanju vaše marketinško-prodajne strategije niste sami.

Mi vam lahko pomagamo do skokovitih rezultatov z našim procesom 3×3 by Dinetix in celovito zastavljenim repertoarjem storitev.

Ste pripravljeni podirati rekorde v letošnji praznični sezoni?